Vertrouwenspersoon bij HCW

HCW wil graag een veilige vereniging zijn, waar iedereen zich op zijn gemak voelt, waar mensen op een prettige manier met elkaar omgaan en waar iedereen met plezier bezig is met handbal. Dat gaat niet altijd vanzelf. Het is belangrijk dat we er samen aan werken om zaken als pesten, conflicten, discriminatie en seksuele intimidatie binnen onze club te voorkomen. De aanwezigheid binnen de vereniging van een vertrouwenspersoon past daarbij en daarom heeft HCW, Linda Jansen bereid gevonden om op te treden als vertrouwenspersoon van onze vereniging.

Voorkomen is beter dan genezen

De vertrouwenspersoon is er ook voor vragen die kunnen spelen vóór dat er problemen zijn. Bij een vertrouwenspersoon kun je terecht met vragen die je niet makkelijk stelt of waarvan je bang bent dat er niet serieus op gereageerd gaat worden. Dit geldt voor alle leden en nauw betrokkenen, dus spelers, trainers, coaches, ouders en begeleiders. Daarbij: snel melden, er over praten en zorgen dat er (vroegtijdig) een einde gemaakt wordt aan een ongewenste situatie maakt dat deze niet verergert. Ook herhaling kan op deze manier worden voorkomen.

Wanneer kun je terecht bij de vertrouwenspersoon?

Als je vragen hebt of de manier van omgaan met elkaar binnen jouw team klopt, dan ben je welkom bij de vertrouwenspersonen.

De vragen die je hebt, kunnen gaan over:

  • pesten en gepest worden;
  • het gevoel hebben dat je er door je huidskleur, geloof of seksuele voorkeur niet bij hoort;
  • grensoverschrijdend gedrag: de manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt door een teamgenoot, trainer of coach ervaar je als onprettig;
  • een vermoeden van ‘grensoverschrijdend’ gedrag: je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hiermee te maken heeft;
  • je maakt je zorgen over de wijze waarop er met je kind wordt omgegaan binnen de vereniging/het team;
  • je vraagt je af of jouw gedrag als trainer en/of coach verstandig is;
  • iemand heeft je direct of indirect beticht van ontoelaatbaar gedrag.

Hoe vertrouwelijk is een vertrouwenspersoon?

Dat het belangrijk kan zijn om ook andere personen bij een vraag of probleem te betrekken zal duidelijk zijn, maar dit zal nooit zonder overleg en toestemming gebeuren! De gesprekken die er tussen jou en de vertrouwenspersoon plaatsvinden, daar wordt niemand van op de hoogte gesteld, zonder dat jij daar:

  1. toestemming voor hebt gegeven;
  2. van op de hoogte bent.

De activiteiten van de vertrouwenspersoon vallen onder de verantwoordelijkheid van het bestuur. In ieder geval bij het afsluiten van het seizoen, maar indien nodig al eerder, rapporteert de vertrouwenspersoon aan het bestuur óf er meldingen (geanonimiseerd) zijn geweest, van welke aard deze meldingen waren en hoe voortgang en afsluiting hebben plaatsgevonden.

Hoe bereik ik de vertrouwenspersonen?

Je kunt de vertrouwenspersoon bereiken via e-mail: vertrouwenspersoon@hcw.nl 

Even voorstellen…

Hallo allemaal,

Bij deze stel ik mij graag even voor! Ik ben Linda Jansen, kom uit Winterswijk en handbal al vanaf mijn 14e ongeveer. Op dit moment speel ik in dames 1 als cirkel-loopster.

Een tijdje terug ben ik gevraagd om de vertrouwenspersoon van de vereniging te worden, omdat dit goed bij mij past en ik graag wat wil terug doen voor de vereniging heb ik daar ja op gezegd.

Wat dit inhoudt is dat wanneer je ergens mee zit, een conflict hebt, gepest wordt of iets kwijt wil en je niet goed weet wat je hiermee moet. Dat ik daar graag met je over wil praten. Mocht je gewoon nieuwsgierig zijn en je wil meer weten dan kan je me altijd even aanspreken.

Vriendelijke groet,

Linda Jansen

Linda Jansen - Vertrouwenspersoon HCW